Chinese groep Lingang bouwt BREEAM Excellente Europese hub in Zeebrugge

Engineering & sustainability

De Chinese groep Lingang bouwt in de Maritieme Logistieke Zone in de Zeebrugse achterhaven een diensten- en distributiepark van 30 ha. In een eerste fase komen op de helft van het terrein 10 magazijnen van elk 7.500 m2. Naast de grootte van het project springt vooral de BREEAM Excellent score die de bouwheer en bouwpartners willen bereiken in het oog.

Europese logistieke hub

De logistieke wereldspeler met thuisbasis Shangai ontwikkelt de site als Europese hub om diverse exporteurs en importeurs in beide richtingen te bedienen. De magazijnen zullen dienen voor tussen- en overslag, maar ook voor extra dienstverlening zoals inspectie van de goederen. Elke hall is 12 meter hoog en er kunnen tot 8.600 palletten worden opgeslagen. Er is telkens ook 300 m2 kantoorruimte voorzien. Aan de voorkant van het terrein wordt een hoofdgebouw opgetrokken.

Projectteam DEVI

Achter de realisatie van het project zit de maatschap DEVI waarin diverse lokale specialisten samenwerken: Architectenbureau Dugardyn, Establis (stabiliteit), Studiebureau Verhaeghe & partners (infrastructuur) en Industrium (technieken), het zusterbedrijf van Ingenium dat gespecialiseerd is in de engineering en energie-efficiëntie van gebouwen voor de industrie, logistiek en retail. De maatschap biedt het voordeel dat de Chinese bouwheer slechts één gecoördineerd aanspreekpunt heeft voor alle aspecten van het project.

Hoge duurzaamheidsambities

Omdat Lingang topbedrijven wil overhalen om zich in Zeebrugge te vestigen, wordt de duurzaamheidslat bijzonder hoog gelegd voor een logistiek project. Het project mag geen negatieve invloed hebben op de fauna en flora van de regio. Daarom wordt gemikt op een score van minstens 70 procent op de diverse BREAAM-paramenters, wat het label ‘Excellent’ zal opleveren. Ook extra beplanting op het terrein en groendaken op de kantoren maken deel uit van dit verhaal.
Op de site zal geen aardgas worden verbruikt. PV-panelen zullen de volledige oppervlakte van de daken van de magazijnen innemen. De transformatoren zijn daar met een totaal vermogen van 8 megawatt ruim op gedimensioneerd. Voor de brandveiligheid wordt een waterbuffer van 720 m3 voorzien. In geval van nood treden 2 pompen met elk een debiet van 10.000 liter per minuut (!) in werking. Rond het gebouw wordt ook een ondergrondse ringleiding aangelegd voor watervoorzieningen en om de sprinklervoorraad aan te vullen. Tenslotte wordt de site voorzien van een glasvezelnetwerk voor een vlotte datadoorstroming van onder meer tellers en camera’s.

Binnenkort wordt er effectief gestart met de uitvoering.

Lingang

Image source:   Lingang Zeebrugge

Lingang

Image source:   Lingang Zeebrugge

Lingang

Image source:   Lingang Zeebrugge