10/03/2023

Ben jij van plan om te investeren in groene warmte, restwarmte of warmtenetten? Maak dan gebruik van de call groene warmte!

WAT IS EEN CALL GROENE WARMTE?

Deze call is een investeringssteunprogramma van de Vlaamse overheid voor wie investeert in nieuwe projecten van groene warmte, restwarmte of energie-efficiënte stadsverwarming. Wie hierin investeert kan een steunaanvraag indienen bij het Vlaams energie- en Klimaatagentschap.

Call Groene Energie
Bij elke nieuwe ronde worden de ontvankelijke investeringsprojecten beoordeeld en gerangschikt. Het beschikbare subsidiebedrag wordt verdeeld over de gunstig gerangschikte investeringsprojecten tot de budgettaire enveloppe opgebruikt is.

De volgende call heeft onder voorbehoud een budget van zo’n 10 miljoen euro en zal onder voorbehoud geopend zijn in maart 2023. Er kan enkel steun worden aangevraagd tijdens een open call.

WIE KAN EEN STEUNAANVRAAG INDIENEN?

De doelgroep van de call is heel breed, iedereen kan een steunaanvraag indienen, maar door de grootte van de projecten zijn het vooral grotere ondernemingen, besturen of gemeentes die een steunaanvraag indienen.

Om een steunaanvraag te kunnen indienen, moeten installaties voldoen aan enkele algemene voorwaarden. Daarnaast zijn er ook voorwaarden die gelden voor de projecten, afhankelijk van de gebruikte technologieën.

WAT IS HET STEUNBEDRAG EN HOE WORDT DIT VERDEELD?

Het beschikbare budget voor de eerste call van 2023 is onder voorbehoud 10 miljoen euro.

De aanvrager vraagt als steun een percentage aan van de investeringskosten van het project die in aanmerking komen binnen de call. De in aanmerking komende kosten worden berekend als de extra investeringskosten van de installatie ten opzichte van de investeringskosten van een referentie-installatie zonder de exploitatiekosten en –baten in rekening te nemen. De kosten moeten bij de uitbetalingsaanvraag altijd gestaafd worden door facturen.

De steun wordt toegekend in de vorm van een investeringssubsidie.

De ontvankelijke investeringsprojecten worden op een objectieve wijze beoordeeld en vervolgens gerangschikt. Deze rangschikking gebeurt op basis van twee elementen: kostenefficiëntie en de CO2-besparing van het project. 

Het voor de call beschikbare subsidiebedrag zal verdeeld worden over de gunstig gerangschikte investeringsprojecten tot de beschikbare budgettaire enveloppe is opgebruikt.

Als er meer dan 1 ontvankelijk project is ingediend, komen van de gerangschikte projecten de 10% projecten met het laagste puntentotaal en in ieder geval het project met het laagste puntentotaal niet in aanmerking voor steun.

HOE KAN IK EEN STEUNAANVRAAG INDIENEN?

De steunaanvraag gebeurt digitaal. Om een digitale aanvraag succesvol in te dienen, hebt u enkele documenten nodig. Het gaat hierbij om documenten die u moet consulteren en documenten die u moet invullen, ondertekenen en opladen in het digitaal aanvraagformulier.

Ingenium Group kan jou begeleiden in dergelijke aanvraag. Vanuit onze vele ontwerpdossiers van groene warmteprojecten kunnen wij snel en eenvoudig de link maken naar een voldragen subsidiedossier.

Bij vragen hieromtrent kan je mailen naar industrium@industrium.be of bellen naar 050 40 45 30.