27/03/2023

Energie- en klimaatbeleid voor ondernemingen

Met het in werking treden van de nieuwe (versterkte) regelgeving voor ondernemingen vanaf 23/12/2022, kan er onduidelijkheid bestaan aan welke bepalingen uw vestiging van uw onderneming moet voldoen. Via deze link vindt u enkele situaties voor de ondernemingen die nu reeds voldoen aan de huidige regelgeving en vanaf 23/12/2022 onder de nieuwe regelgeving zullen vallen en wat van deze ondernemingen verwacht wordt.

Energie-intensieve vestigingen

Energie-intensieve (finaal energiegebruik > 0,1 PJ) vestigingen van ondernemingen moeten in het bezit zijn van een conform verklaard energieplan. Daarnaast moeten energie-intensieve vestigingen van ondernemingen onder bepaalde voorwaarden een energiestudie toevoegen aan hun omgevingsvergunningsaanvraag. Parallel aan deze regelgeving is er ook de mogelijkheid voor energie-intensieve vestigingen van ondernemingen om toe te treden tot de vrijwillige energiebeleidsovereenkomsten (EBO’s) van de Vlaamse overheid.

Meer hierover vindt u hier.

Niet energie-intensieve vestigingen

Ook bij de niet energie-intensieve vestigingen van ondernemingen zijn nog aanzienlijke energiebesparingen te realiseren. Waar in het verleden de nadruk lag op het sensibiliseren en energiebewust maken van de doelgroep zal de versterkte wetgeving de focus verruimen naar het effectief uitvoeren van energiebesparende maatregelen.

Meer hierover vindt u hier.

ENERGIEBELEID

Bereken jouw finaal energieverbruik via deze tool.

Bij wie kunt u terecht?

Voor al deze studies kunt u een beroep doen op de experten van Ingenium en Industrium. Erkende energiedeskundigen die heel graag hun professionele ervaring ten dienste stellen van ondernemingen die de klimaatneutraliteit tegen 2050 wensen te bereiken.

Neem contact op met info@ingenium.be of info@industrium.be om de verdere stappen te bespreken.