27/01/2023

Nieuwe site van ECS in Zeebrugge is gasloos en brandveilig

 

2XL bouwde eerder al een hoogbouwmagazijn langs de N31 – Baron De Maerelaan, aan de overzijde van de spoorbundel die tussen de oude en de nieuwe site ligt. Het nieuw magazijn is even hoog als het bestaande – 40,6 meter – maar met een oppervlakte van 14.250 m2 en 76.000 palletplaatsen dubbel zo groot. Aanpalend is er een laagbouwmagazijn dat laad- en losfaciliteiten en een pickingzone omvat en verder wordt uitgebreid. Het laad- en losspoor voor treinen wordt verlengd zodat het volume behandelde spoorvracht kan worden vervijfvoudigd. Het oude kantoor op de site wordt afgebroken en heropgebouwd.

Gasloos

Uitzonderlijk voor dit soort industriële projecten is dat de bestaande gasaansluiting werd verwijderd en de site dus volledig gasloos zal opereren. Het kantoor zal volledig elektrisch – met een lucht/lucht warmtepomp – worden verwarmd en omwille van de doorgedreven isolatie van de bouwschil vooral ook gekoeld.

Het magazijn zelf wordt niet verwarmd of gekoeld. De wanden en het dak zijn heel goed geïsoleerd, en door de basistemperatuur van de binnengebrachte producten blijft de ruimte altijd vorstvrij. Omdat er geen enkele persoon in het hoogbouwmagazijn werkt, is er ook geen minimumtemperatuur in functie van voldoende werkcomfort vereist.

Snel ingrijpen bij brand

Nog opvallend in dit project is het feit dat in de lagere gebouwen 10.000 sprinklers zijn voorzien en in het hoogbouwmagazijn 20.000 sprinklers met hoog debiet en quick respons (ESFR) die aan het dak en aan 3 lagen opslagrekken zijn bevestigd. Indien er brand zou ontstaan, wordt die dus snel gedetecteerd en lokaal met veel water geblust zodat de brand snel wordt gedoofd.

Off grid bij stroompannes

Om de continuïteit van de bedrijfsvoering te kunnen verzekeren, is er een comfortgenerator geplaatst. Indien zich op het openbaar elektriciteitsnet een panne zou voordoen, kan op die manier de volledige ECS-site aan de Lancelot Blondeellaan ‘off grid’ blijven verder werken.

Meer info

Meer weten over fossielvrije industriële projecten? Neem contact op met Frank Devenyn via 050 40 45 30 of frank.devenyn@industrium.be.

©️ Jurgen Stevelinck Stow Group