02/02/2023

Wat houdt de verplichting van zonnepanelen voor grote elektriciteitsverbruikers in?

Vlaanderen wil de afhankelijkheid van Russisch gas sneller terugdringen en de uitrol van hernieuwbare energie versnellen en verplicht de bedrijven als onderdeel van dat streven om op een minimum deel van hun dakoppervlakte zonnepanelen te plaatsen. Het verzamelbesluit werd principieel goedgekeurd. Een aantal elementen zullen nog verder in detail geconcretiseerd worden.

Zonnepanelen Min

Voor wie is deze verplichting van zonnepanelen?

Vanaf 2025 zullen grote elektriciteitsafnemers die op jaarbasis 1.000 megawattuur of meer elektriciteit van het stroomnet afnemen, in principe een deel van die stroom op hun eigen dak moeten produceren met zonnepanelen. Voor overheidsgebouwen wordt deze grens aangescherpt tot 500 megawattuur per jaar. Vanaf maart 2029 zal deze grens 250 megawattuur bedragen. De PV-verplichting zal ook van toepassing zijn op publieke organisaties met een jaarlijkse brutoafname van 250 megawattuur in 2021 en 100 megawattuur vanaf januari 2026.

Dat is omgerekend 12,5 Wp per m² dakoppervlakte. Het percentage wordt geleidelijk gradueel verhoogd. In 2030 wordt dit 18,75 Wp/m² en in 2035 25 Wp/m². De verplichting zal van invloed zijn op ongeveer 2.500 ondernemingen. Het gaat over elektriciteitsafnemers uit zeer uiteenlopende sectoren. Daarnaast zullen ook 700 overheidsgebouwen aangepakt worden. De zonnepanelen hoeven niet op het dak geplaatst te worden, maar kunnen ook op gronden, carports, fietsenstallingen of op het water komen. Verder is het mogelijk om te optimaliseren over meerdere eigen sites in Vlaanderen.

Hoe pas ik deze integratie van zonnepanelen toe?

Ingenium Group kan u ondersteunen in het ganse proces. U kunt bij ons terecht voor de opmaak van patrimoniumscans, energiestudies en het ontwerp van de PV-installaties. 

Wil je graag meer weten over onze diensten met betrekking tot integratie van zonnepanelen of wil je graag voorsprong nemen in de uitrol van hernieuwbare energie op uw site? Neem dan contact op met Hannes Stubbe via hannes.stubbe@ingenium.be of bel naar 050 40 45 30 voor een vrijblijvend gesprek en bespreek de mogelijkheden.